Ministerstvo zemědělství s českým velvyslanectvím v Tokiu uspořádali v českém pavilonu přednáškový den českého piva. Stovka japonských pivovarníků včetně zástupců všech velkých japonských pivovarů měla možnost vyslechnout prezentace o českém chmelařství, chmelařském výzkumu, českém sladu a samozřejmě o českém pivu.
Český chmel, a Žatec a krajinu Žateckého chmele v Unesco, prezentoval Zdeněk Rosa, český chmelařský výzkum Josef Patzak a slad Václav Štursa. Zlatým hřebem a začátkem neformální části na střeše pavilonu bylo naražení sudu Václavem Berkou z Plzeňského Prazdroje.
Japonská veřejnost měla možnost se v průběhu dne seznámit v pavilonu s českými odrůdami chmele a bližšími informacemi o zápisu Žatce a krajiny Žateckého chmele do Unesco. Láska Japonců k českému pivu se projevuje i v tisícovce načepovaných sklenic českého ležáku návštěvníkům Expa každý den.