Tradiční žatecký jarní běžecký závod Hopman půlmaraton, který má dlouholetou podporu společnosti Bohemia Hop, a.s., se spolu se závodem na 10 km letos nemohl uskutečnit ve své obvyklé podobě.
Organizátoři z Hopman triatlon ovšem uspořádali tento závod alespoň virtuálně, kdy si na oficiální trati kolem řeky Ohře mohl každý sám závod v termínu od 11.4. do 1.5. odběhnout a zapsat pak svůj čas na www.hopmantriatlon.cz . Tentokrát bylo tedy možné zúčastnit se obou závodů, a dokonce závod absolvovat i několikrát. Celkem se tohoto závodu zúčastnilo 155 závodníků, mezi kterými nechybělo ani několika zaměstnanců Bohemia Hop, a.s a CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec, a bylo dosaženo i velmi pěkných časů. V každém případě to byla velmi dobrá motivace k běhu v rámci aktuálních opatření.
Startovné se pro tento závod nevybíralo, ale závodníci mohli přispět na charitativní účet města Žatec: 107-4175780297/0100.
V posledním březnovém týdnu 2020 se měla konat pravidelná konference „Využití českých chmelových odrůd v pivovarnictví“ pořádanou společností BOHEMIA HOP, a.s. ve spolupráci s Chmelařským institutem, s.r.o. a 2. ročník doprovodné degustační soutěže Kazbek Cup 2020, do kterého se přihlásilo 37 pivovarů s 43 vzorky v kategoriích spodně (24 vzorků) a svrchně (19 vzorků) kvašených piv.
Během tohoto setkání chtěla společnost Bohemia Hop představit nový produkt Kazbek G45, tj. odrůdu Kazbek ve formě granulí typu 45, které mají nejen vyšší alfa hořkých látek, ale také vyšší obsah silic.
Přestože se konference a degustační soutěž nemohly z důvodu vládního nařízení a opatření kvůli pandemii Covid-19 konat, piva uvařená z Kazbeku z granulí G90 i G45 jsme otestovali a naše výsledky a dojmy jsme nechali prověřit u akreditovaných laboratoří. Se svými zkušenostmi z praxe se s námi podělil i pivovar Pioneer.
Pěstitelé chmele v České republice zahájili na konci března jarní práce ve chmelnicích pro sezonu 2020.
Jarní práce ve chmelnicích začínají přípravou chmelnice k řezu, tedy vláčením, následně řezem chmele, zavěšováním a zapichováním chmelovodičů (drátků), a na začátku května zaváděním chmele. Jednotlivé operace jsou časově rozděleny podle pěstovaných odrůd, podle stáří porostů a také podle lokality chmelnic. I přesto, že současná situace velmi zkomplikovala zajišťování sezónních pracovníků pro jarní práce, vypadá to zatím, že se pěstitelům daří pracovníky pro jednotlivé pracovní operace zajišťovat. Je potřeba v tomto ohledu velmi ocenit zapojení Svazu pěstitelů chmele ČR, ale také zájem jak Ministerstva zemědělství, tak českých pivovarů, např. Plzeňského Prazdroje a Českého svazu pivovarů a sladoven. Pivovarům i chmelařům však nejvíce přejeme, aby se situace ve spotřebě piva vrátila spolu s téměř letním počasím co nejdříve do normálního stavu.
Postup jarních prací můžete sledovat také na našem instagramovém účtu – bohemiahop_official – #bohemiahop
- Zpracování chmele běží a blíží se závěr zpracování chmele ze sklizně 2019
V únoru 2020 proběhl již 30. ročník Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích, jehož partnerem byla již tradičně společnost Bohemia Hop, a.s. Mezi účastníky festivalu byli výrobci piva nejen z evropských zemí. Výjimečný byl letošní ročník v tom, že bylo dosaženo rekordního počtu přihlášených vzorků, a sice 1409.
Více než 450 degustátorů hodnotilo v průběhu týdne vzorky piv a ciderů přihlášených do soutěží o Zlaté pivní pečetě 2020 a Světové cider pečetě 2020.
Soutěže o Zlatou pivní pečeť se letos zúčastnil dosud největší počet, a sice 271 pivovarů ze 24 zemí celého světa celkem v 35 pivních kategoriích.
Poprvé v rámci srbské incomingové mise navštívilo Chmelařství, družstvo Žatec a společnost Bohemia Hop, a.s. devět zástupců craft pivovarů ze Srbska. Misi doprovodil Pavel Svoboda, zemědělský diplomat působící v Bělehradě a Ondřej Misiaczek, ministerský rada z odboru zahraničně obchodní spolupráce.
Během třídenního programu bylo cílem představit podnikatelským subjektům působícím v sektoru pivovarnictví tradici a vysokou úroveň České republiky v této oblasti a možnosti obchodní spolupráce při dodávkách surovin i technologií pro výrobu piva.
Děkujeme touto cestou Ministerstvu zemědělství a Ministerstvu zahraničních věcí za možnost být součástí programu.