Pan Ikuya Yoshida, vice prezident pro oblasti kvality, intelektuálního vlastnictví, nákupu a řízení dodavatelského řetězce v rámci pivovaru Sapporo navštívil ve čtvrtek 23.května Žatec a mimo jiné si také prohlédl Chmelařské muzeum a v restauraci pivovaru U Orloje ochutnal místní piva.
Předtím proběhla návštěva zpracovatelské linky a chlazených skladů CHMELAŘSTVÍ, družstva Žatec a prezentace o činnosti družstva, Bohemia Hop, a.s. a současné situaci v rámci českého chmelařství. Pan Yoshida, kterého provázel pan Nokura a zástupce společnosti EAT pan Hejduk se zajímal o oblast možností zavlažování chmele a také nové směry ve šlechtění chmele. V rámci prohlídky balírny ho velmi zajímala certifikace chmele a role ÚKZÚZ v rámci systému ověřování chmele v České republice.
Aktuální sumarizace sklizňových ploch chmelnic v České republice potvrzuje zachování pětitisícové hranice ploch. K datu 30. 4. 2019 eviduje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský sklizňovou plochu 5 004 hektarů, což představuje mírné snížení oproti loňsku o 16 hektarů.
Největší plochu již tradičně zaujímá Žatecká chmelařská oblast, ve které se chmel pěstuje na 3 867 hektarech, kde došlo ke zvýšení o 11 hektarů, což představuje nárůst o 0,29 procent výměry chmelnic. Úštěcká chmelařská oblast zaujímá 516 hektarů sklizňové plochy, kde se plocha snížila o 19 hektarů, což činí úbytek 3,55 procent. V Tršické chmelařské oblasti se pěstuje chmel na 621 hektarech a rovněž zde došlo ke snížení plochy, a to o 8 hektarů, které zaujímají 1,27 procent plochy.
Největší nárůst plochy o 24 hektarů byl registrován u odrůdy Sládek na současných 344 hektarů. Plocha odrůdy Premiant se zvýšila o 23 hektarů na současných 193 hektarů a odrůda Agnus se také o 16 hektarů zvýšila na aktuálních 58 hektarů. Odrůda Saaz Special se rozšířila pouze o 7 hektarů na současnou plochu 41 hektarů. Bohužel, k největšímu snížení sklizňové plochy došlo u jemného aromatického chmele Žateckého poloraného červeňáku, a to o 85 hektarů. To představuje meziroční úbytek v rámci všech chmelařských oblastí o 1,95 procent (v roce 2018 bylo 4 349 hektarů).
Výsazy nových chmelnic za Českou republiku činí celkem 241 hektarů, což představuje 4,82 procent ze součtu sklizňových ploch ČR. Oproti loňskému roku se jedná o snížení nových výsadeb o 55 hektarů.
Zdroj: ÚKZUZ
Podle ustanovení 402 zákona č. 90/2012 Sb. o obchodních korporacích a článku 11 stanov společnosti svolává představenstvo společnosti Bohemia Hop, a.s. řádnou valnou hromadu:
Místo konání: Chmelařský institu s.r.o, ul. Kadaňská 2525, Žatec
Datum: 6.6.2019
Čas: 12:30
Zdeněk Rosa, předseda představenstva společností Bohemia Hop a Chmelařství, družstvo Žatec, poskytnul rozhovor pro Brauwelt International. Ve svých odpovědí pospsal aktuální situaci a trendy v oboru českého chmelařství.
Celý rozhovor v anglickém jazyku můžete nalézt prostředníctvím odkazu níže.
"Brewing Like Czechs Do" je projekt z dotačního programu PROPED, jenž propaguje technologie a suroviny české provenience, především český chmel. Akce je podporovaná a organizovaná ambasádou ČR ve Washingtonu.
V letošním roce se tato akce konala v Denveru v rámci oficiálního sponzoringu Craft Brewers Conference a Brew Expo America 2019.
Bohemia Hop společně s Chmelařským institutem a Svazem pěstilů chmele ČR se podílely na organizaci tohoto workshopu. Kromě tradičních českých odrůd chemle měli návštěvníci možnost se seznámit s novými perspektivními genotypy z šlechtitelských programů Chmelařského institutu. Akce byla podpořena lokálními pivovary Live Oak, Aslan Brewing Co. a Port City Brewing Co., které pro tuto příležitost dodaly svá piva uvařených z českých odrůd (hlavně z tradičního " Červeňáku") k ochutnávce.
Návštěvníci tak měli příležitost více poznat českou pivovarskou kulturu a tradicí vaření českého piva.
Bohemia Hop se tradičně účastnila Crfat Brewers Conference a BrewExpo America 2019, které se letos konaly v Denveru,Colorado, USA. Celé konfernce a veletrhu se účastnilo 14,000 registrovaných návštěvníků, kteří měli možnost navštíiit stánky téměř 1000 vystavovatelů. Na stánek Bohemia Hop přišlo mnoho pivovarníků se blíže seznámit s českým chmele a dozvědět další informace z pivovarnického průmyslu. Akci svojí účastí dále podpořili Petr Ježek, agrární diplomat v USA, a Karolína Bartošová z Ministertva zemědělství ČR.
Kromě konference a veletrhu jsem se účastnili a spoluorganizovali workshop s názvem "Brweing Like Czechs Do", který byl podpořen v rámci dotačního programu PROPED v gesci MZV a MZe.
Více informací o celé akci naleznete zde