V průběhu letošní sklizně jsme již tradičně nabídli odběr čerstvě načesaného “Zeleného chmele”. Možnost odběru využívá hned několik pivovarů z České republiky, ale také ze zahraničí. Bohemia Hop a.s. každoročně nabízí pivovarníkům zážitek v podobě ručního česání chmele, možnost pořízení aktuálních obrázků z probíhající sklizně, návštěvu sklizňového střediska a samozřejmě to nejcennější “ZELENÉ ZLATO”. Letošní zprávy o sklizni nejsou sice tak pozitivní jako v minulých dvou letech, avšak nadšení z příjemné chvilky strávené přímo na chmelnici neupadá.
První pěstitelské hranoly se chmele ze sklizně 2018 byly již naskladněny v klimatizovaných skladech společnosti Chmelařství, družstvo Žatec. Letos to byla farma pana Krupičky, který tento chmel dodal ze své chmelnice v Kozojedech na Žatecku.
Díky kapacitě svých klimatizovaných skladů je společnost Chmelařství, družstvo Žatec schopna naskladnit veškerý chmel ze sklizně 2018, který se sklidí na území České republiky.
Minulý týden začali první chmelaři se sklizní chmele. Naplno se sklizeň rozjede během tohoto týdne. Tradičně se jako první odrůda začal sklízet Žatecký poloraný červeňák.
Před začátkem sklizně navštívili žateckou oblast představitelé domácích i zahraničních pivovarů, aby provedli inspekci a vytvořili si určitou představu o budoucí sklizni.
Odborný zájezd dodavatelů chmele CHMELAŘSTVÍ a BOHEMIA HOP poprvé zamířil do Japonska. Cílem bylo především poznání našeho tradičně největšího trhu pro Žatecký chmel.
Pěstitelé chmele měli během krátkého pobytu v Japonsku možnost navštívit výrobní závod pivovaru Kirin v Jokohamě, výrobní závod pivovaru Suntory v Kjotu, linku na zpracování chmele, plochu výzkumných chmelnic pivovaru Kirin a dva pěstitele chmele v oblasti Iwate na severu Japonska. Cesta byla doplněna zastávkami v Tokiu, Osace, Naře, Kjotu a v oblasti Hakone.
Čeští pěstitelé chmele byli v Japonsku pivovary velmi vřele přivítáni a měli možnost se na vlastní oči přesvědčit jak vážený Žatecký chmel v japonských pivovarech je.
V pondělí 18.června navštivil Žatec prezident pivovaru Sapporo pan Takashima. Pan prezident si prohlédl zařízení družstva na zpracování a skladování chmele, část chmelařské oblasti a porosty Žateckého poloraného červeňáku a velmi ocenil návštěvu Chmelařského muzea v Žatci.
Poslední den CBC a BrewExpo America 2018 se konala oficiální akce s názvem „Brewing Like Czechs Do“. Tuto akci sponzorovalo v rámci programu PROPED České velvyslanectví v USA, organizačně se pak na přípravě akce podílela Bohemia Hop. Kromě Bohemia Hop se účastnily další české firmy z celého spektra českého pivovarnického průmyslu.
Akci svojí účastí podpořily legendy českého pivovarnictví z řad průmyslových i řemeslných pivovarů - Václav Berka (Plzeňský Prazdroj), Adam Brož, Aleš Dvořák (oba Budějovický Budvar), Ivan Chramosil (emeritní sládek U Fleků, současný sládek U supa), Jan Kočka (létající pivovar Nomád). Dále byli na networkingovém fóru a v rámci příprav aktivní zástupci Svazu pěstitelů chmele ČR a Chmelařského institutu.
Návštěvníci měli možnost se osobně seznámit se surovinami a technologiemi české provenience a vše prodiskutovat s odborníky českého chmelařského a pivovarského průmyslu. Pro tuto příležitost byly vystavené vzorky českých chmelových odrůd připraveny ve spolupráci s obchodním oddělení společnosti Chmelařství. Vzhledem k rostoucímu zájmu o ležáky plzeňského typu bylo motto akce: „Žatecký chmel – první volba pro piva ležáky plzeňského typu“. Na čepu byla piva plzeňského typu uvařená z českých chmelových odrůd (Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Kazbek) pivovary Live Oak a Utepils.
Mezi hosty se objevily i další významné osobnosti – Charlie Papazian, zakladatel a bývalý prezident Brewers Association, Stan Hironymus, americký žurnalista a autor mnoha publikací včetně „For the Love of Hops (2012)“ nebo Hiroyuki Fujirawa, president japonských pivních novinářů.
Celá akce proběhla velice úspěšně. Speciálně bychom tak chtěli poděkovat Petrovi Ježkovi, agrárnímu diplomatovi z Českého velvyslanectví, za podporu a organizaci celého projektu.