Společně jsme s nimi strávili inspirativní odpoledne a večer v Bohemia Hop – nechyběly novinky ze světa chmele, vůně českých odrůd ani návštěva Chmelařského muzea. 🍺 Den jsme završili v pivovaru Pioneer, kde se hostům až do pozdních hodin věnoval majitel a sládek Michal Havrda. Díky všem za skvělou atmosféru – byl to den plný sdílení, chutí a chmelové inspirace!
Počasí v prvním čtvrtletí se vyznačovalo střídáním nadprůměrných teplot s teplotami výrazně nižšími, zejména v lednu (max. teplota 10,3 °C; min. teplota -7,9 °C) a v březnu (max. teplota 18,2 °C; min. teplota -9,6 °C). V polovině února došlo k výraznému ochlazení, kdy teploty na pět dní klesly pod -15 °C. Zaznamenaná průměrná teplota v únoru -2 °C byla o 8,5 °C nižší oproti loňskému roku. Nicméně ve srovnání s dlouhodobým průměrem bylo první čtvrtletí teplotně vyrovnané.
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) k 30. dubnu 2025 zaktualizoval údaje o stavu sklizňových ploch chmele v České republice. K tomuto datu je evidována plocha chmele o rozloze 4 815,9 hektaru, což představuje meziroční pokles o 0,6 % (ve srovnání s datem 20. srpna 2024, kdy činila 4 844,8 hektaru). Oproti loňskému roku došlo v Žatecké oblasti ke snížení výměry chmelnic o 21,6 hektaru (–0,58 %). U jemného aromatického chmele Žatecký poloraný červeňák došlo k úbytku výměry o 25,6 hektaru (tedy o 0,64 %) na současných 3 954,2 hektaru.
Ve dnech 29.4.–1.5. 2025 se Bohemia Hop zúčastnila mezinárodní pivovarské konference Craft Brewers Conference a veletrhu BrewExpo America v Indianapolis, stát Indiana, USA. Na našem stánku jsme přivítali obchodní partnery nejen z USA, ale také mnoha zemí Evropy, Asie nebo Jižní a Severní Ameriky a diskutovali o kvalitě a budoucnosti českého chmele.
Číst dál: Bohemia Hop na Craft Brewers Conference & BrewExpo America 2025
Beer Expo Tokyo, které se konalo od 9. do 13. dubna na výstavišti Makuhari nedaleko Tokia, bylo první událostí této velikosti, kterou pořádaly japonské řemeslné pivovary. Beer Expo spojilo pivní veletrh, konferenci a japonské pivo. Účastníci mohli ochutnat piva od více než 200 japonských pivovarů a zároveň se zúčastnit několika desítek odborných seminářů.