Evidovaná sklizňová plocha chmele je dle zprávy ÚKZÚZ aktuálně 4 947,4 ha. Největší nárůst plochy byl zaznamenán u odrůdy Sládek.
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský každoročně k 30. 4. a 20. 8. aktualizuje údaje o stavu sklizňových ploch chmele podle odrůd a podle chmelařských oblastí.
Aktuálně je evidováno mírné snížení sklizňové plochy o 1,13 %, a to na 4 947,4 ha (v roce 2019 představovala sklizňová plocha 5 004 hektarů). Již nyní lze předpokládat, že plochy chmele by měly být po konečné aktualizaci na podobné úrovni jako v loňském roce.
Největší plochu pěstování chmele již tradičně zaujímá Žatecká chmelařská oblast, ve které se chmel pěstuje na 3 814,5 ha. V této oblasti došlo ke snížení o 52,5 ha, což představuje úbytek 1,36 % výměry chmelnic. Úštěcká chmelařská oblast zaujímá 504,8 ha sklizňové plochy, plocha se snížila o 11,2 ha, což činí úbytek 2,13 %. V Tršické chmelařské oblasti se pěstuje chmel na 628 ha, zde došlo k nárůstu plochy, a to o 7 ha, které zaujímají 1,13 % plochy.
Největší nárůst plochy, o 19,9 ha na současných 363,9 ha, byl registrován u odrůdy Sládek. Plocha odrůdy Premiant se ustálila na 190,5 ha (meziroční pokles pouze 2,5 ha) a plocha odrůdy Agnus se snížila o 5 ha na aktuálních 53 ha. V případě jemného aromatického chmele Žateckého poloraného červeňáku, který zaujímá největší plochu v České republice, došlo k mírnému snížení sklizňové plochy o 63 hektarů. To představuje meziroční úbytek v rámci všech chmelařských oblastí o 1,48 % (v roce 2019 tato odrůda zaujímala plochu 4 264 ha). Pěstitelé aktuálně připravují plochy pro další výsadby chmele na podzim roku 2020.
Linka zpracování chmele úspěšně prošla auditem pro získání Kosher certifikace již v minulosti.
Poslední návštěva Žatce zástupcem Rabinátu Židovské obce v Praze proběhla na konci dubna 2020.
Zástupce Rabinátu Židovské obce v Praze pochválil CHMELAŘSTVÍ a BOHEMIA HOP za systémy, které zaručují dosledovatelnost produktu. Velmi důležitou roli hraje celý systém certifikace (pod kontrolou ÚKZÚZ) od pěstitelů až po konečný produkt a skutečnost, že chmel je v rámci celé procesu několikrát kontrolován a analyzován.
Návštěva také konstatovala, že CHMELAŘSTVÍ řídí proces zpracování chmele velmi dobře a vše probíhá způsobem, který odpovídá podmínkám pro vystavení Kosher certifikátu pro chmelové granule zpracované CHMELAŘSTVÍM, družstvem Žatec.
Tradiční žatecký jarní běžecký závod Hopman půlmaraton, který má dlouholetou podporu společnosti Bohemia Hop, a.s., se spolu se závodem na 10 km letos nemohl uskutečnit ve své obvyklé podobě.
Organizátoři z Hopman triatlon ovšem uspořádali tento závod alespoň virtuálně, kdy si na oficiální trati kolem řeky Ohře mohl každý sám závod v termínu od 11.4. do 1.5. odběhnout a zapsat pak svůj čas na www.hopmantriatlon.cz . Tentokrát bylo tedy možné zúčastnit se obou závodů, a dokonce závod absolvovat i několikrát. Celkem se tohoto závodu zúčastnilo 155 závodníků, mezi kterými nechybělo ani několika zaměstnanců Bohemia Hop, a.s a CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec, a bylo dosaženo i velmi pěkných časů. V každém případě to byla velmi dobrá motivace k běhu v rámci aktuálních opatření.
Startovné se pro tento závod nevybíralo, ale závodníci mohli přispět na charitativní účet města Žatec: 107-4175780297/0100.
V posledním březnovém týdnu 2020 se měla konat pravidelná konference „Využití českých chmelových odrůd v pivovarnictví“ pořádanou společností BOHEMIA HOP, a.s. ve spolupráci s Chmelařským institutem, s.r.o. a 2. ročník doprovodné degustační soutěže Kazbek Cup 2020, do kterého se přihlásilo 37 pivovarů s 43 vzorky v kategoriích spodně (24 vzorků) a svrchně (19 vzorků) kvašených piv.
Během tohoto setkání chtěla společnost Bohemia Hop představit nový produkt Kazbek G45, tj. odrůdu Kazbek ve formě granulí typu 45, které mají nejen vyšší alfa hořkých látek, ale také vyšší obsah silic.
Přestože se konference a degustační soutěž nemohly z důvodu vládního nařízení a opatření kvůli pandemii Covid-19 konat, piva uvařená z Kazbeku z granulí G90 i G45 jsme otestovali a naše výsledky a dojmy jsme nechali prověřit u akreditovaných laboratoří. Se svými zkušenostmi z praxe se s námi podělil i pivovar Pioneer.
Pěstitelé chmele v České republice zahájili na konci března jarní práce ve chmelnicích pro sezonu 2020.
Jarní práce ve chmelnicích začínají přípravou chmelnice k řezu, tedy vláčením, následně řezem chmele, zavěšováním a zapichováním chmelovodičů (drátků), a na začátku května zaváděním chmele. Jednotlivé operace jsou časově rozděleny podle pěstovaných odrůd, podle stáří porostů a také podle lokality chmelnic. I přesto, že současná situace velmi zkomplikovala zajišťování sezónních pracovníků pro jarní práce, vypadá to zatím, že se pěstitelům daří pracovníky pro jednotlivé pracovní operace zajišťovat. Je potřeba v tomto ohledu velmi ocenit zapojení Svazu pěstitelů chmele ČR, ale také zájem jak Ministerstva zemědělství, tak českých pivovarů, např. Plzeňského Prazdroje a Českého svazu pivovarů a sladoven. Pivovarům i chmelařům však nejvíce přejeme, aby se situace ve spotřebě piva vrátila spolu s téměř letním počasím co nejdříve do normálního stavu.
Postup jarních prací můžete sledovat také na našem instagramovém účtu – bohemiahop_official – #bohemiahop
- Zpracování chmele běží a blíží se závěr zpracování chmele ze sklizně 2019